PECSMA

PÉCSMA CIKK

Dancs Anita, a tavaly szeptemberben létrehozott dAncsi műhely tulajdonosa és alkotója ugyan már nem huszonéves, mégis jó példa az újrakezdésre, új vállalkozás indítására. 2013-ban végzett a PTE-n építész-tervezőként, majd két évig hivatalban dolgozott. Ezután született kislánya, neki kezdett el először kézzel készített tárgyakkal kedveskedni, amiből egy pályázat útján mára már vállalkozás lett.

– Hogy jött létre a műhely?
– Mindig is szerettem magamat ilyen tárgyakkal körülvenni, legyen szó varrásról, vagy házi betonozás útján készített berendezési tárgyakról. Illetve ajándékozni is jobban szeretek ilyeneket. Szeretek kísérletezni is mindenféle anyaggal. Jött egy országos, fiatal vállalkozókat támogató pályázat. Sokat vacilláltam, hogy megálmodjak-e valami újat, vagy maradjak a hivatali vonalon. Végül a férjem biztatására vágtam bele. Végül is, mikor álmodjunk, ha nem most? A pályázat elnyerését követően képeztek egyéni vállalkozóvá és itt ki is alakult, hogy mit szeretnék csinálni a jövőben. Úgy indultam, hogy termékeket szeretnék eladni, de a végére úgy hozta az élet, hogy DIY (do it yourself = csináld magad) foglalkozásokat tartok.

– Mivel foglalkoztok ezeken pontosan?
– Olyan technikákat igyekszem megtanítani a résztvevőknek, melyek nem igényelnek nagy szakmai tudást, inkább csak kreativitást és kalandvágyat. Ehhez jött létre a műhely, ahol is az eszközeimet ajánlom fel, amikkel dolgozunk a workshop alatt. Legutóbb egy háromfős társasággal készítettünk babzsákfoteleket. Volt közöttük teljesen kezdő is, aki a végére egy 100 százalékosan saját készítésű fotellel térhetett haza büszkén. Kis csoportban jobban oda tudok figyelni az egyénekre. Hangsúlyozom, hogy én sem vagyok profi varró. Ez fontos, szeretném azt közvetíteni, hogy nem csak profik képesek létrehozni ilyen tárgyakat.

– Mit vársz a műhelytől?
– Olyan technikákat szeretnék elsajátítani, amiket másnak is érdemes megtanítani, másoknak is van rá igénye. Rá szeretnék találni azokra az emberekre, akiket hozzám hasonlóan örömmel tölt el az alkotás, szívesen választják a kikapcsolódásnak ezt az aktív formáját. Remélem, sikerül olyan szakemberekkel is együttműködnöm, akiket egy-egy foglalkozás alkalmával vendégül láthatok majd a műhelyben.

– Mi a legjobb a saját vállalkozásban?
– Egy vállalkozás elindításakor szükség van rá, hogy álmodjon az ember és elképzelje magát úgy, hogy működik, amit csinál. Ha ez célként lebeg a szemünk előtt, akkor az a mélypontokon is át tud lendíteni. Minden élet egyedi, így nincs egy általános recept, ami alapján mindenkinek bejön a dolog. Mindenképp idomulni és alakulni kell, rugalmasnak és nyitottnak lenni. Ezt tanácsolom a fiataloknak.

forrás: www.pecsma.hu